NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 19.06.2024 08:09


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Teger        Bladteger        Skjørtege

Skjørtege

Malacocoris chlorizans

NYTTEORGANISME
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Skjørtege er en svært vanlig tege på alm, hassel, eple, plomme og til dels pære, både på Øst- og Vestlandet. De er aktive predatorer på midd, og småinsekt og kan også ta til seg næring fra plantene. De kan forekomme i stort antall i eplehage. Skjørtege er en slank tege med lysegrønn overflate med marmorete vinger med mørkere flekker.

Utseende

Den voksne skjørtegen er 3,8-4,2 mm lang med slank kroppsform. Hodet er svært lite, øynene er små og mørke med en relativt stor avstand til pronotum. Oversiden er lysegrønn med fine hvite hår. Halvdekkvingene er marmorerte og gjennomsynlige med mørkere grønne flekker. Antennene er hvit-gule, og første ledd har en svart lengdestripe på undersiden og 2. ledd har en svart ring innerst. Membranen er fargeløs med grønne vener. Skjørtege har en svært myk kroppsoverflate og blir lett skadet ved innfanging. Egget er 0,75 x 0,3 mm, lett flattrykt løkformet og matt gult på farge. Nymfene er blekt grønne og sarte individer uten noen markerte kjennetegn. Bein og antenner er relativt lange.

Se foto på den danske nettsiden:

http://www.miridae.dk/

Utbredelse

Skjørtege er utbredt i Sør-Norge sør for Dovre.

Vertplanter

Skjørtege er en svært vanlig tege på alm, hassel, eple, plomme og til dels pære.

Livssyklus

Skjørtege har to generasjoner hvert år. Den overvintrer som egg på kvister, enkeltvis plassert i små lommer i barken. De klekker i slutten av mai. Nymfene er ferdig utviklet som voksen i slutten av juni, og de legger egg på undersiden av bladene, vanligvis langs etter midtnerven. Sommereggene klekker fra slutten av juli, og en ny generasjon nymfer utvikler seg til voksne individer i slutten av august, som da legger vintereggene.

STADIUM Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Egg
Nymfe
Voksen
Egg
Nymfe
Voksen
Egg

Nytte og skade

Selv om skjørtege også kan ta til seg næring fra plantevevet, er arten ikke registrert som skadegjører på kulturplantene. Arten er en aktiv predator på ulike middarter og småinsekter i frukthagen.

Litteratur

Hesjedal, K. 2004. Underorden Heteroptera Teger. pp. 60-97 in Edland, T. Sugande skade- og nyttedyr i frukthagar. Grønn kunnskap Vol. 8 Nr. 4.

                                  Oppdatert 14. januar 2009


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO