NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 19.06.2024 08:10


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Teger        Bladteger        Mørk rovtege

Mørk rovtege

Psallus ambiguus

NYTTEORGANISME
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
18. november 2019
Mørk rovtege er en vanlig tegeart på or, hagtorn, selje og eple. Den er vanlig i frukthager i Europa. Her i landet fins mørk rovtege i frukthager både på Østlandet og Vestlandet. Arten er mest tallrik i eple. Mørk rovtege er predator, men det er påvist at den også kan gjøre skade i pære.

Utseende

De voksne tegene er 4-5 mm lange. Hannene er svarte eller svartbrune, mens hunnene er mer rødbrune. Dekkvingene har ofte et lite rødt og et lite hvitt parti på ytre (bakre) halvdel. Hodet er svart, ofte med gul nakke. Membranen er svart med lyse årer og en lys flekk utvendig ved cuneusspissen. Første antenneledd er svart. Beina er lyse, ofte med mørkere lår, leggene er lyst gule med svarte prikker. Eggene er 1 mm lange, langstrakte, krumbøyde og smale på midten. Nymfene har blågrønn kroppsfarge og mørke ringer på antennene.

Se foto på den danske nettsiden om bladteger:

http://www.miridae.dk/

Utbredelse

Mørk rovtege er utbredt i hele landet utenom Finnmark.

Vertplanter

Mørk rovtege er vanligvis en predator, men den er knyttet til or, hagtorn, selje og eple.

Livssyklus

Mørk rovtege har en generasjon hvert år. De overvintrer som egg på unge skudd, ofte ved basis av en knopp eller i kløften mellom skudd og grein. De klekker relativt tidlig i mai. De voksne er ferdig utviklet i midten av juni og lever til ut i august.

STADIUM Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Egg
Nymfe
Voksen
Egg

Nytte og skade

Mørk rovtege lever for det meste av rov på bladlus, sugere og spinnmidd. Men nymfene trenger også plantesaft for å vokse. Her i landet er arten påvist å kunne lage stein i pære, og i Tyskland er det vist at tegen også kan skade eplesorten «Glockenapfel».

Litteratur

Hesjedal, K. 2004. Underorden Heteroptera Teger. pp. 60-97 in Edland, T. Sugande skade- og nyttedyr i frukthagar. Grønn kunnskap Vol. 8 Nr. 4.

 

                                   Publisert 14. januar 2009

 


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO