NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 19.07.2024 15:48


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Plantesugere        Bladlus        Egentlige bladlus        Ripsbladgallelus

Ripsbladgallelus

Cryptomyzus ribis

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Nina Trandem
OPPDATERT:
27. september 2017

Ripsbladgallelus er registrert på solbær, hagerips og stikkelsbær, men er ingen alvorlig skadegjører. Den er lysegrønn til lysegul, og kjennes lettest på at bladene danner karakteristiske røde eller gulaktige vabler som en reaksjon bladlusas sug.

Ripsbladgallelus er holosyklisk (veksler mellom kjønnet og ukjønnet formering) og vertvekslende. Ribes-artene, særlig rips, er primærverter, mens Stachys (svinerot) og Lamium (daunesle) er vanligste sekundærverter. Ripsbladgallelus ble tidligere kalt ripsbladlus.

Arten er utbredt i hele landet.

  • Ripsbladgallelus på rips (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Ripsbladgallelus på rips (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Ripsbladgallelus på rips (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)

Litteratur

Stenseth, C. 1993. Midder og insekter som angriper jordbær, bringebær og solbær. Faginfo SFFL, nr. 4, 1993: 6-33.

 

 

Bilder


Ripsbladgallelus på rips (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Ripsbladgallelus på rips (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Ripsbladgallelus på rips (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO