Utskrift 28.04.2025 05:03
Larvene huler ut karten på bærbuskene. Karten vil falle av tidlig eller blir hengende i et løst spinn.
Den voksne sommerfuglen har et vingespenn på 26-30 mm. Framvingene er brungråe, hvitaktige langs forkant og med to hvite tverrlinjer og noen svarte flekker. Bakvingene er lys gråbrune.
Larvene er ca. 18 mm lange, grønne med glinsende svart hode og nakkeskjold.
Solbær, rips og stikkelsbær.
Livssyklus er ettårig med overvintring i puppestadiet. Når larvene som lever i karten er fullvoksne forlater de bæret og forpupper seg i jorda.
Larvene lever i kart. Angrep av unge larver fører til nødmodning. Når larvene blir større spinnes bær eller bærklaser sammen og larvene lager boreganger inn i karten.
Normalt er det ikke nødvendig å bekjempe stikkelsbærpyralide, men man kan plukke bort angrepne bær innen larvene forlater dem.
Stenseth, C. 1993. Midder og insekter som angriper jordbær, bringebær og solbær. Faginfo SFFL, nr. 4, 1993, 6-33.
NORDISK FAMILJEBOK. Uggleupplagan. 15. Kromat - Ledvätska
- a digital facsimile edition from Project Runeberg
Oppdatert 13. september 2013
Larve av stikkelsbærpyralide (Foto: N. Trandem. NIBIO)
Larve av stikkelsbærpyralide (Foto: N. Trandem. NIBIO)
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO