Utskrift 29.05.2025 20:33
Den voksne sommerfuglen er brungrå med svarte tverrbånd på vingene og har et vingespenn på opptil 9 cm. Larven som er kjøttrød, blir fingertykk og opptil 10 cm lang. Larven har en spesiell kvalmende lukt.
Tredreperen er vanlig sør for Dovre, sjeldnere nordover, men den er påvist nord t.o.m. Nordland.
Forskjellige lauvtrær, bl.a. bjørk, pil, selje og poppel.
Eggene legges helst nederst på stammen. Unge larver lever sammen under barken. Etter første overvintring gnager de seg enkeltvis dypere inn i stammen. Minegangene er ovale i tverrsnitt. Utenpå stammen vil en fra hullene finne saft, ekskrementer og tyggeflis. Larvene bruker to år eller mer på utviklingen.
Fullvoksne larvene kan av og til observeres, der de kryper avgårde på jakt etter et egnet sted å forpuppe seg, vanligvis i morken ved eller like under jordoverflata. De voksne sommerfuglene som flyr om natta, observeres sjelden.
Spesielt svekkete trær kan drepes helt og knekker ofte lett i sterk vind.
Trær som er skadd og mer eller mindre dødsdømt, bør hogges ned og brennes.
Oppdatert 11. mars 2011
Tredreper larve (Foto: S. Kobro, NIBIO)
Skade av vanlig tredreper på plomme (Foto: E. Fløistad, NIBIO)
Skade av vanlig tredreper på plomme (Foto: E. Fløistad, NIBIO)
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO