NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 17.05.2024 01:24


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Planteriket        Maskeblomstfamilien        Veronika        Tveskjeggveronika

Tveskjeggveronika

Veronica chamaedrys

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Helge Sjursen
OPPDATERT:
18. desember 2017
Tveskjeggveronika hører til den biologiske gruppen flerårig vandrende med rotslående stengler. Den voksne planten er 5-30 cm høy. Stengelen er opprett med hår på to sider («tveskjegget»). Blomsten er blå med mørke striper. Bladene er sittende og grovtannet. Formeringen og spredningen skjer ved frø og ved krypende, rotslående stengler. Forekommer i lågurtskog og skogkanter. Opptrer som ugras i slåtteeng og beiter, og utgjør minimal skade.
  • Bilder fra arkiv (Foto: J.Y. Larsson/NIBIO)
  • Tveskjeggveronika (Foto: F. Bentzen, NIBIO)

Forveksling

Tveskjeggveronika kan forveksles med andre veronika-arter.

Kjennetegn

Den voksne planten er 5-30 cm høy.

Stengelen er opprett med hår på to sider («tveskjegget»).

Bladene er sittende og grovtannet. Oftest med 2 glisne klaser ved ett av de øvre bladparene.

Blomsten har blå krone med mørke striper, sjelden lyst rødfiolett, og ca. 1 cm bred.

Frukten er en kanthåret kapsel, kortere enn begeret.  

Biologi

Formeringen og spredningen skjer ved frø og ved krypende, rotslående stengler.

«Tveskjeggveronika er i bestøvningsbiologien det klassiske eksempel på en plante som bestøves av fluer, spesielt svevefluer. Normalt spriker de to støvbærerne til hver sin side – i denne stilling er selvbestøvning umulig» (Fægri 1970).

Betydning

Vokseplasser
Forekommer i lågurtskog og skogkanter.

Skade/ulempe
Opptrer som ugras i slåtteeng og beiter.

Utbredelse i Norge

Vanlig i lavlandet og dalførene nord til Helgeland, spredt i kyststrøk fra Salten til Kvænangen i Troms, og Nordkapp og Sør-Varanger i Finnmark (tysk krigsspredd). Til 1100 i Vang i Oppland.

Historikk

«Folkemedisinen har dels anvendt tveskjeggveronika på samme måte som legeveronika, og navnet ‘flismegras’ har betegnet dem begge» (Fægri 1970). «I vårt land, og da særlig på Vestlandet, ble legeveronika bl.a. brukt i form av avkok eller i grøtomslag på byller og betente sår, og spesielt på verkesår med utstøting av bein (som kalles ‘flisme’, derav det lokale navnet flismegras)» (Hjelmstad 2012).

Bekjempelse

Forebyggende tiltak
Utgjør ikke noe særlig skadelig ugras.

Kjemiske tiltak

Dersom det er aktuelt med kjemiske tiltak, kan en prøve glyfosat/Roundup.

Litteratur

Fægri, K. 1970. Tveskjeggveronika. I Norges planter. Blomster og trær i naturen (red. K. Fægri). Bind 2, s. 206. Cappelens forlag. Oslo.

Lid, J. og D.T. Lid 2005. Tviskjeggveronika. I Norsk flora (red. Reidar Elven), s. 698, 7. utgåve. Det Norske Samlaget. Oslo.

Hjelmstad, R. 2012. Legeveronika. I Medisinplanter i Norge. Helsebringende vekster i naturen. S. 299-300. Gyldendal Norsk Forlag.

Sjursen, H.  2005. Biologiske ugrasgrupper. I Plantervern i korn (red. T. Hofsvang og H.E. Heggen), s. 13-16. 2. utgave. Landbruksforlaget.

Sjursen, H. og L.O. Brandsæter 2006. Skadegjørernes livsstrategier. Ugras. I: Plantevern og plantehelse i økologisk landbruk. Bind 1. Bakgrunn, biologi og tiltak (red. L.O. Brandsæter, S.M. Birkenes, B. Henriksen, R. Meadow og T. Ruissen), s. 39-91. 1. utgave. Gan Forlag AS.

              Publisert: 18. desember 2017

 

Bilder


Bilder fra arkiv (Foto: J.Y. Larsson/NIBIO)


Tveskjeggveronika (Foto: F. Bentzen, NIBIO)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO